Ștefania Gârțu, Maria Martelli, Mina Mimosa

Resurse antispeciiste și vegane: de urmărit, mâncat și participat

Poate că deja te-ai gândit că relația oamenilor cu celelalte animale e dăunătoare, că produce prea multă suferință când ar putea să fie altfel, și poate că ți-ai dorit, sau te-ai întrebat, ce variante avem, și ce ai putea să faci tu diferit. Lista aceasta vine în întâmpinarea persoanelor ce iau în considerare veganismul ca o practică de urmat – o filosofie și un mod de a trăi care exclude, pe cât posibil, formele de exploatare a animalelor, fie pentru mâncare, haine, alte obiecte sau scopuri.

natura
ani
Știm deja că orice listă de recomandări e contextuală și conține, în mod necesar, excluderi și lipsuri. Ne-am gândit totuși că o îndrumare punctuală, spre câteva zone, poate funcționa ca deschidere a curiozității pregătite să exploreze mai departe.
Așadar, în prima parte, am pus cap la cap, împreună (Mina și Maria), câteva mici „cheițe”: cărți, filme, podcasturi, platforme și spații care se sprijină pe o gândire antispeciistă, refuzând asuprirea altor ființe pe baza diferenței de specie. Le-am alternat, în calupuri de câte 3+1, semnalând direcții fie din țară, fie din afară, pentru a marca nevoia de cunoaștere și activism local. De asemenea, am selectat lucruri mai puțin cunoscute, care urmăresc o gândire politică împotriva opresiunii în general. 
În a doua parte (Ștefania), avem o serie de recomandări mai punctuale, pentru viața de zi cu zi, care au în vedere practica veganismului ca boicot și alegerea opțiunilor mai puțin exploatatoare. Cu faptul că aceste acțiuni au limitările lor în minte, subliniem că sintagma „nu există alegeri etice sub capitalism” nu înseamnă negarea oricăror alegeri atunci când ele pot fi făcute. 
Ilustratii de Mina Mimosa, cu elemente din Anthropocene - The Great Party

3+3 sanctuare vegane: refugii pentru animale din România și din străinătate 

  • SEPALE - La marginea Timișoarei, e un sătuc-complex pentru porumbei, păsări domestice și sălbatice nerăpitoare, corvide, dar și alte animale, fondat de artista Silvia Moldovan. Sanctuarul e în construcție, iar unele din lucrările Silviei despre păsări pot fi vizionate pe site-ul ei. 
  • Spirit Animals Sanctuary - Sanctuar pentru foste animale de fermă, cu principii pro-intersecționale, fondat de Nicușor Popa și Andreea Balaurea. Se află în Fundu Moldovei și adăpostește vaci, cai, capre, iezi și alte animale.  
  • Sactuarul Nima - Primul sanctuar vegan pentru foste animale de fermă (de dimensiuni mari) din România. Se află în Brăduleț și e fondat de Doina Badea. Adăpostește în principal vaci, dar și cai, oi și alte animale.
  • Vine Sanctuary -  Sanctuar LGBTQ+ din SUA, fondat de ecofeministele pattrice jones și Miriam Jones. Este primul sanctuar axat pe reabilitarea cocoșilor abuzați prin lupte și se organizează ca o comunitate multispecii. Coordonează lunar un book club online cu cele mai noi lecturi din domeniu, printre multe alte inițiative.
  • Agripunk Onlus - Sanctuar antifascist din Italia, fondat de activiștii Desireè și David pe terenul unui fost abator. Adăpostește văcuțe, capre și alte animale și organizează evenimente comunitare, prelegeri ecotransfeministe, cursuri și concerte punk. 
  • Almas Veganas - Sanctuar antispeciist și transfeminist din Catalonia, fondat de Fani, activistă pentru drepturile animalelor și pentru lucrătoarele sexuale. Adăpostește porci, măgari, iepuri, pisici, găini și multe alte animale. 

3+3 artistx vizualx veganx din România și din străinătate

  • Diana Necsulescu - Ilustratoare din București, creatoare a unor ilustrații pentru Sanctuarul Nima. 
  • Maria Eftimie -  Artistx neurodivergent, ilustratorx, activistx antispeciistx. Momentan lucrează la o carte de colorat cu ilustrații din sanctuare.
  • Alex Horghidan - Ilustratorx queer, găsiți lucrările sale în printuri, pe coperte de cărți feministe și pe postere.
  • Hartmut Kiewert - Pictor care renegociază relațiile de putere dintre oameni și celelalte animale creând lucrări utopice care imaginează o posibilă co-existență în spații urbane și abatoare în ruine. 
  • Sue Coe - Artistă și graficiană, lucrează la intersecția dintre artă și activism pentru a expune injustițiile și abuzurile de putere concentrându-se pe industria de carne din America. 
  • Kate Louise Powell - Ilustratoare și activistă pentru drepturile animalelor, crează lucrări educative în legătură cu abuzurile suferite de acestea și disonanța cognitivă umană. O găsiți alături de mulți alții în cartea Vegan Art.

3+1+1 pagini de activistx din străinătate și una din România

  • @the_christopher_sebastian - Autor, cercetător, lector și jurnalist activist concentrat pe teorii despre drepturile animalelor și pe interpretări în cheie antirasistă și queer; expert în social media.
  • @criphumananimal - Platformă care adresează interconexiunea dintre abilitism și speciism, animalitate și (dis)abilitate, coordonată de Geertrui Cazaux.
  • @aiyana.goodfellow - Scriitorx și activistx, a publicat cartea „Radical Companionship”, ține cursuri despre anti-ageism și organizează numeroase activități comunitare și artistice. 
  • și unul bonus, de la Ștefania: @queerbrownvegan - Isaias e persoana pe care trebuie să o urmărești pentru informații utile despre orice ține de ecologie și veganism intersecțional (uite un link și către canalul de YouTube)
  • din România, recomandăm @alexacorbu - Creatoare de video-eseuri cu preocupări pentru filosofie, cultură, politică, economie și antropologie.

3+1 podcasturi în limba engleză și unul în română

  • The animal turn - Un podcast academic cu intervievați din diferite discipline care abordează critic studiul animalelor. Fiecare sezon e axat pe o temă majoră, spre exemplu, orașul sau biosecuritatea. 
  • Beyond species - Un podcast antispeciist unde se poartă dialoguri cu persoane activiste din multiple zone geografice. Este extrem de interesant și de ultimă oră, deși mai recent e într-o mică pauză.
  • Total Liberation - Podcastul lui Mexie și Marine, ambele cunoscute pe youtube pentru vlogurile lor politice. Abordează multiple subiecte intersectate despre mediu, veganism, feminism, anticapitalism. 
  • De la Vegan la Vegan - Primul podcast în limba română despre stilul de viață vegan, cu diverse persoane activiste sau vegane din România.

3+1 filme documentare din străinătate și unul din România

  • Gunda - Un documentar superb care arată, în alb-negru și fără voice-over uman viața zilnică a unei scroafe de la o fermă, alături de tovarășele ei, două vaci și o găină cu un picior.
  • 73 cows - Un film scurt care spune povestea primului fermier din UK care a făcut tranziția de la o fermă de vaci la legumicultură vegană organică.
  • Stray - Un lungmetraj filmat din perspectiva lui Zeytin, un câine liber din orașul Istanbul. Camera urmărește protagonistul canin, reușind să redea lumea din perspectiva lui, fără intervenții sau explicații din partea unor experți umani. 
  • Natura Umană - Documentar care investighează relația omului cu celelalte animale și cu mediul înconjurător, în contextul României. De văzut, mai ales, în preajma Paștelui.

3+1 articole în limba română și o carte de poezie 

  • Privirea neutră nu există, feminoska  - Un articol în traducere care oferă o perspectivă intersecțională, urmărind să stabilească legături și alianțe între feminism, activismul Black, queer, trans și antispeciism. 
  • Încărcăturile speciilor, James Stănescu - Eseu tradus care alătură teoria queer, ideile lui Judith Butler despre „viața precară” și „doliu” cu studiile despre animale. Se vorbește despre doliu ca act politic, cu conexiuni etice și ontologice. Pot fi plânse animalele? Și cum e jelitul un act politic?
  • De fapt știm, fragmente despre un veganism intersecțional, h.arta - Text colectiv (scris de trei artiste – Maria Crista, Anca Gyemant și Rodica Tache), fragmentar, care vorbește despre antispeciism, schimbare climatică și anticapitalism, încadrând veganismul ca gest politic.
  • Orlando postuman, Nóra Ugron - Un volum de poeme queer, antispeciiste și anticapitaliste, despre iubire și pierderea ei. O carte care vorbește despre doliu, despre depășirea heteropatriarhatului și despre cum putem reimagina lumea, construind viitoruri mai blânde, neasupritoare.

3+1 cărți în limba engleză și o poveste scurtă

  • When Animals Speak, Eva Meijer - O carte care urmărește să demonstreze multiplicitatea de limbaje folosite de animalele non-umane. Folosind exemple concrete, cartea arată cum acestea comunică și acționează în mod politic. Încurajează regândirea relației cu celelalte animale ca punct de pornire a unei democrații multispecii.
  • Queer and Trans Voices: Achieving Liberation Through Consistent Anti-Oppression, J. Brueck & Z. McNeill - Antologie care trasează legăturile dintre queerness, liberare totală și veganism/antispeciism, cu contribuții atât de la persoane activiste, cât și de la persoane din mediul academic.
  • Aphro-ism: Essays on Pop Culture, Feminism, and Black Veganism from Two Sisters, Aph Ko & Syl Ko - Colecție de eseuri scrise de două surori Black. Explorează într-un limbaj foarte accesibil concepte filozofice despre feminism, veganism și antirasism. 
  • She unnames them, Ursula K. Le Guin - o contra-parabolă biblică feministă în care povestea lui Adam devine răsturnată de Eva prin ștergerea numelor și prin refuzul ierarhizării și al puterii de a categorisi.

3+1 grupuri de pe Facebook din România și unul internațional:

  • Vegan in Romania - Comunitate, informare, activism - Probabil unul dintre cele mai mari grupuri a cărui focus nu este mâncarea, ci informarea și activismul. 
  • CAIșA - Grup pentru persoane interesate de antispeciism dintr-o perspectivă intersecțională și anticapitalistă. 
  • CVQ - Aici găsiți pagina și grupul Comunității Vegane Queer, destinat persoanelor vegane & queer. Urmărind pagina, puteți participa la întâlnirile lunare, Rumegări Colective, care sunt deschise tuturor. Se țin online, în ultima zi de luni din lună de la 19:00 și se discută teme legate de antispeciism. În afară de acestea, puteți citi Turma, zina comunității.
  • Total Liberation Information Station - Un grup internațional dedicat persoanelor vegane și antispeciiste, fundamentat pe principii anarhiste de total liberation (liberare totală). 

Bonus: 3+1 scrieri și un proiect video în care suntem direct implicate 

  • Luminișuri - Antologie de literatură queer ecologică de Cenaclul X. Reuneşte perspective asupra a ceea ce tinde să fie numit natură, în multiplele sale valențe - o colecție de literatură queer ecologică, infuzată cu perspective feministe, antispeciiste și decoloniale. Antologia cuprinde atât poezie, cât și proză sau texte hibride, atât din prezent, cât și dintr-un posibil viitor. 
  • Povestea Scroafei și a devenirii omului, scrisă de Maria Martelli și ilustrată de Otilia Jakab. E o carte pentru copii (și adulți) care urmărește o prietenie interspecii, dintre o fetiță și o scrofiță. Scrisă sub forma unui basm, povestea urmărește aventurile eroinei care refuză normele societății în care trăiește.
  • gând vagabond... - o cercetare antispeciistă în spațiul românesc, publicată open-access, online, de Aron Nor. Urmărește o analiză asupra „problemei câinilor vagabonzi” și este ilustrată de Mina Mimosa.
  • just wondering… - proiect colectiv de creație și cercetare, produce video-eseuri cu teme antispeciiste, despre justiție socială și de mediu. Filmul nostru scurt „we fly, we crawl, we swim: a short film about climate justice” urmărește legăturile dintre mișcările contra schimbărilor climatice și cele pentru animale. Avem și un video-eseu în limba română „Dincolo de speciism, dincolo de umanism, dincolo”, iar celelalte au toate subtitrări.

Ilustratii de Mina Mimosa, cu elemente din Anthropocene - The Great Party

Rețete bazate pe plante

Blog-ul meu go-to la care ajung mereu pentru rețete este Pick Up Limes (au și canal de YouTube), iar pentru deserturi de obicei mă uit pe blogul Gretchen’s Vegan Bakery (YouTube aici) sau Nora Cooks.

În cazul în care nu găsesc nimic care să-mi facă cu ochiul, intru pe un motor de căutare și scriu în engleză ceva ce aș vrea să mănânc + cuvintele vegan și recipe (rețetă). Mă uit prin mai multe site-uri și de obicei aleg să-mi fac ceva care-mi pare accesibil în funcție de ce ingrediente am deja acasă. Poți face la fel și în română, iar în cazul în care nu ai destule rezultate, caută rețeta respectivă folosind cuvântul cheie de post.

Dacă e să aleg doar trei rețete pe care ar trebui să le încerce orice persoană ca să-și dea seama ce minunată e viața cu plante, aș recomanda mic-dejunul de la @plantbasedrd, această tartă și curry de la @pickuplimesc, iar pentru cele mai pufoase clătite americane, rețeta aceasta de la @esteraafarcas

Dacă vrei să experimentezi și mai mult, urmărește-i pe @yoyorelalala, @loredanavlad, @glow_food_alexandra, @retetecutania, @eatveggiesdaily, @plantyou, @hermann, @bunchuk, @dr.vegan, @recipesandplaces, @sustainably vegan, @fitgreenmind.

Localuri cu opțiuni pe bază de plante din țară

Cea mai ușoară modalitate de a descoperi restaurante ce sunt prietenoase pentru vegani și oamenii cu diete din plante, ai următoarele opțiuni: cauți pe motorul de căutare restaurant vegan X (oraș) sau pui direct restaurant vegan pe motorul de căutare ale hărților pe care le folosești de obicei. 

Un alt mod ușor este să te folosești de platforma Happy Cow.  E un site ce are inclusiv aplicație, unde găsești localuri cu opțiuni/complet vegetariene, plant-based și/sau raw-vegane de oriunde în lume. E foarte utilă, doar că uneori mai are și restaurante sau magazine care s-au închis între timp, așa că dacă găsești ceva, asigură-te că mai există.

Însă, ca să-ți ușurăm căutarea, în această parte o să găsești recomandări de localuri din diverse orașe mari din România. Le împărțim în categoriile complet plant-based și cu opțiuni plant-based, pentru a fi mai clară simplificarea. 

Localurile în care găsești doar hrană din plante:  Vyro Bistro Vegan și Raw-vegan (B), Sara Green (B), Sublimmme (B), Verv.Kitchen (B - queer friendly), Nutriento (CJ), Atelier Dulce Amărui (CJ),  PlantEat /it/ (CT), Nom Nom (CT), Biofresh (TM), Hrana Pământului (TM), Green Aware (TM), RawDia (B, BV), Delicious Raw (BV),  She’s Green (SB).

Cât despre unde poți să mergi cu prietenii omnivori sau non-vegani, lista e mai lungă. Pentru orașele mai mici am pus și câteva recomandări de cafenele, ca să știi unde mergi la sigur: Arzu (B), Coolinart (B), Efendi Doner (B), Duman (B), Blue Margarita (B), Haveli (B), Pofta de Verde (CT), Pur & Simplu (CT),  Pizzeria Della Nonna (BV),  Charlie’s (SB), Shaka Bowl (SB), Tihna Tapas & Drinks (BC), Snobbish Burger (BC), Altceva Caffe (BC), Piazzetta (BC), Mau Café (BC), L’Amande (B, BC, TM),  C.U.I.B. (IS),  Acaju (IS), Bindu (IS), Samsara (CJ), Zaki Oriental Restaurant (CJ), Pâine la acasă (CJ), Indigo  (CJ), Doo It  (CJ), Damas Arabic Food  (CJ), London Brothers (CJ, BH), American Grill (BH), Japanos (BH), Baraw (BH) și Asian House (BH), Dripper (BH), Piadineria Due Fratelli (BH) și Pizzeria Artizanala L’Autentica (BH), Spițe (BH), Snooz (BH), Dorbob (BH), Fries Hub (TM), Little Hanoi (BV, TM) și Reciproc (TM). 

Ai grijă la aceste produse

Avem sectoare unde sunt exploatate ființele vii de care poate nu ai aflat încă, așa că le împărțim în două categorii. Prima este cea de exploatare în timp ce le țin închise: industria modei ce folosește de la cașmir, mătase și multe altele (citește despre cum să-ți creezi o garderobă fără cruzime), cea a cosmeticelor, farma și a tutunului ce-și testează produsele pe animale (recomandăm să folosești @iepuriinuaunevoiederimel, Cruelty Free Kitty și Double Check Vegan). Iar cea de-a doua este cea în care diverse industrii folosesc ingrediente derivate din animale (cum este gelatina). Ingredientele animale se pot găsi în țigări electronice, film de fotografiat, tatuaje, paintball , detergenți și multe altele (uite un articol în română și unul în engleză cu mai multe detalii).

Întrebare deschisă 

Voi ce (ne) recomandați? Suntem sigure că sunt atâtea lucruri care au rămas încă netransmise, proiecte cu vizibilitate mică, platforme și persoane creatoare sau activiste de la care putem învăța. Împărtășiți-le cu noi pe instagram.

Bio

Maria Martelli scrie și face cercetare mixând teorii queer-feministe și antispeciiste. Face parte din just wondering…, din Comunitatea Vegană Queer și din Cenaclul X. A descoperit veganismul împreună cu prietenele din liceu acum unsprezece ani, iar acum patru ani a pornit o cercetare independentă în câmpul studiilor critice despre animale și al sociologiei vegane.

Mina Mimosa este artistă vizuală, antispeciistă și feministă intersecțională. Este co-fondatoarea proiectului just wondering..., alături de Aron Nor și Maria Martelli, unde crează video eseuri animate hibride. Citește ficțiune speculativă & romane grafice, plănuind să ilustreze și ea unul cândva. Experimentează cu gătitul pe bază de plante de nouă ani, dezvoltând rețete noi și reinterpretări.

Ştefania Gârțu urmează să absolve Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială. În liceu a intrat mai adânc în lumea ecologiei şi a adoptat ecofeminismul intersecțional şi curiozitatea ca lentile cu care navighează lumea. Scrie ca formă de activism, iar când se relaxează caută rețete din plante pe care să le încerce.


No items found.

Descoperă mai multe subiecte