Înscrie-te la newsletter

Primește direct în inbox știri din domeniul educației de mediu, articole despre parcurile naturale din România, interviuri cu experți și oameni de știință, recomandări de activități pentru copii și părinți.

înscrie-te acum

Topics

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
noutăți 5 filme și seriale despre biodiversitate

Pentru că știm că uneori tot ce vrei să faci este să stai jos și să te relaxezi, noi venim în ajutorul tău cu cinci recomandări de filme și seriale pe care le poți începe dacă vrei să descoperi mai multe despre lumea în care trăim. Pentru că ce poate fi mai relaxant decât să vezi cum naște un căluț de mare sau să descoperi lumea complexă a fungilor? Iar dacă n-ai chef de chestii hazlii, avem și recomandări ce te pot pune pe gânduri.

societateAvantajele unei abordări comunitare și intersecționale pentru un #IulieFărăPlastic

Pentru a controla poluarea cu plastic care îmbolnăvește fiecare organism al planetei, este nevoie să privim cu atenție modurile diferite în care ne afectează. Abordările individualistice de a repara distrugerile făcute de consumul exagerat de plastic al ultimelor generații prin reciclare nu sunt suficiente. Este momentul să ne îndreptăm către soluții comunitare pentru a prelua controlul asupra sănătății noastre în fața poluării.

societateFlorin Stoican luptă pentru binele nostru și al naturii

Un ecologist român conectează oamenii pentru binele naturii și pentru binele nostru.

natura„Mierea este dulce pentru cine o cumpără, amară pentru cine o produce”

Conform etichetelor mai multe borcane de miere din magazine consumăm „amestec de miere provenită din UE și din afara UE”. O formulare vagă, spun apicultorii, care le permite procesatorilor să amestece mierea curată cu siropuri sau miere obținută din zahăr și să vândă apoi produsul la un preț mai mic. Cum poate atunci un consumator să aleagă o miere naturală?

naturaResurse antispeciiste și vegane: de urmărit, mâncat și participat

Poate că deja te-ai gândit că relația oamenilor cu celelalte animale e dăunătoare, că produce prea multă suferință când ar putea să fie altfel, și poate că ți-ai dorit, sau te-ai întrebat, ce variante avem, și ce ai putea să faci tu diferit. Lista aceasta vine în întâmpinarea persoanelor ce iau în considerare veganismul ca o practică de urmat – o filosofie și un mod de a trăi care exclude, pe cât posibil, formele de exploatare a animalelor, fie pentru mâncare, haine, alte obiecte sau scopuri.

societateEditorial: De ce am lansat noua

Am citit că odată cu un copil se naște și o mamă, și așa m-am simțit și eu atunci când s-a născut băiețelul meu, în toamna lui 2020

societateComplicata relație dintre ce mâncăm și climă

Te-ai întrebat vreodată de unde vine mâncarea ta, de câte resurse a fost nevoie pentru a o produce, câți kilometri a parcurs până la tine în farfurie, și care este amprenta de carbon a dietei tale?

societateDe ce trebuie să vorbim despre risipa alimentară?

Un studiu realizat în 2011 de Organizația Mâncării și Agriculturii a Națiunilor Unite indică că dacă toată risipa alimentară din lume ar constitui o țară, ar avea a 3-a cea mai mare amprentă de carbon din lume, după Republica Populară Chineză și Statele Unite ale Americii.

societateTabăra de activism în care ne-am întrebat cât va mai rezista planeta

La 20 de ani mă întreb cum va arăta viitorul pentru mine. Sunt la o tabără de activism unde, pe parcurs, o să participăm la un protest. Aici aflu că o companie care extrage și capitalizează combustibili fosili în Serbia riscă să afecteze și România

societate La grădinița din natură fiecare an e un an câștigat

La o grădiniță privată din Sibiel, județul Sibiu, copiii învață în și prin natură.

naturaGustul copilăriei se regăsește în semințele tradiționale

Cu atenția tot mai concentrată pe mâncarea sănătoasă și pe reducerea impactului asupra mediului, românii redescoperă gustul legumelor din copilărie prin semințele păstrate de pasionați și de băncile de gene.

societateDe ce sunt vegană

Am devenit vegetariană pentru criza climatică, iar apoi am devenit vegană pentru libertatea tuturor ființelor umane și non-umane.

noutăți10 activități de făcut cu copiii în Săptămâna Verde

Anul acesta, pentru prima dată, România celebrează natura și îi dedică o săptămână întreagă de activități educaționale și practice în programa școlară. Elevi și profesori, poate și părinți, vor învăța, se vor juca, vor acționa împreună pentru a face față schimbărilor climatice. Dacă ai nevoie de inspirație de activități pentru a petrece o Săptămână Verde de succes, iată câteva propuneri:

noutățiCâteva idei de mărțișoare

Primăvara e aproape aici și mărțișoarele au apărut prin toate piețele orașului. Am strâns câteva recomandări de mărțișoare simpatice, realizate de ateliere locale, cu un impact pozitiv.

noutățiCe am învățat de la primul forum de energie destinat tinerilor europeni?

În primul rând, că nu contează dacă ești inginer sau nu. Fiecare profesie este la fel de importantă în procesul de tranziție către un viitor sustenabil.

societateDe ce avem nevoie de comunități

Specia noastră – homo sapiens – a evoluat datorită colaborării dintre oameni. Însă, acum, riscăm să pierdem toate aceste comunități în fața unei crize care a apărut ca rezultat al activității umane. Pentru criza ecologică avem nevoie de cel mai mare sat, așa că am pornit să-l caut.

societateÎn loc de cadouri, o familie propune mai multă conexiune

Magazinele de jucării se întrec în oferte, iar părinții sunt în căutarea cadoului perfect pentru copiii lor. Însă nu toată lumea se regăsește în goana asta. Unii copii se joacă entuziasmați cu doar câteva bețe și crenguțe, cum se întâmplă în familia despre care vă povestim astăzi, care trăiește sărbătorile de iarnă în ritm cu natura.

noutățiDiplomația climatică văzută de aproape

De la acreditare până la participare – gânduri post COP27 Sharm el Sheikh despre guvernanță climatică și participarea tinerilor.

naturaCu schiurile la deal: mic ghid despre schiul de tură

Trecerea de la schiul în stațiuni suprapopulate la destinații de backcountry sălbatice și superbe se poate face destul de ușor: niște echipamente puțin diferite (și adesea mult mai ușoare, haine mai degrabă de hiking decât de schi), o educație montană adecvată plus câțiva dintre prietenii tăi cu chef de explorat și gata, te-ai apucat de schi de tură!

noutățiSperanțe climatice și așteptări din Egipt?

COP-ul din acest an are loc în Egipt, țară cu un istoric climatic complicat într-o regiune turbulentă din punct de vedere economic și politic. De asemenea acest eveniment este unul important prin prisma faptului că are loc din nou în Africa, cel mai vulnerabil continent în fața schimbărilor climatice deși are un grad foarte redus de emisii de gaze cu efect de seră comparativ cu restul planetei.