Ștefania Gârțu

5 filme și seriale despre biodiversitate

Pentru că știm că uneori tot ce vrei să faci este să stai jos și să te relaxezi, noi venim în ajutorul tău cu cinci recomandări de filme și seriale pe care le poți începe dacă vrei să descoperi mai multe despre lumea în care trăim. Pentru că ce poate fi mai relaxant decât să vezi cum naște un căluț de mare sau să descoperi lumea complexă a fungilor? Iar dacă n-ai chef de chestii hazlii, avem și recomandări ce te pot pune pe gânduri.

noutăți
ani

Seaspiracy (2021) - Netflix

Am tot auzit multe sugestii despre acest documentar, așa că nu am fost surprinsă când Sabina mi l-a recomandat. Seaspiracy prezintă impactul distructiv asupra mediului pe care industria piscicolă și activitatea umană le au asupra mediului maritim. Documentarul își propune să încurajeze oamenii să adopte o dietă bazată pe plante și scoate la iveală corupția ce există la nivel global. Chiar și așa, după apariția filmului, câțiva experți ce au apărut în film au dezvăluit că unele din citatele incluse au fost scoase din context.

Am văzut documentarul într-o seară, pentru că citisem o recenzie bună despre el și m-a super șocat.  Înainte să îl văd, peștele mi se părea o variantă de mâncare mai sănătoasă și mai bună pentru planetă. Imediat după ce l-am vizionat am hotărât împreună cu prietenul meu să luăm o pauză de la pește și să nu mai cumpărăm. Îl recomand oricui e dispus să afle adevărul despre industria de pescuit și e dornic să facă alegeri conștiente, cu impact (Sabina Baciu, redactor șef)

Absurd! Planet (2020) - Netflix

Marian a ales să vorbească despre un serial care îmbină umorul cu prezentarea celor mai fascinante animale de pe planetă. Acest serial e recomandat oricui peste 7 ani, așa că, dacă locuiești cu un copil, așezați-vă pe canapea și începeți să vizionați cum Mama Natură ne oferă descrieri detaliate despre ce se întâmplă pe Terra. Pe parcurs, alte animale o însoțesc și creează un dialog ce-ți pot lua gândul de la ziua covârșitoare de muncă.

Îmi place în primul rând pentru că e printre puținele seriale despre natură care e narat de o femeie sau de o persoană cu voce tradițional recunoscută ca 'feminină'. Pe lângă asta, îți arată niște specii de animale despre care poate nici n-ai auzit și ți le descrie într-un mod foarte amuzant, e chiar comică toată narațiunea. Asta-l face să fie plăcut de vizionat, în timp ce îți arată, subtil, și de ce sunt „absurde” (adică mai degrabă zis unice). Nu m-am mai uitat de mult, dar acum că mi-am adus aminte abia aștept să-l continui! (Marian Ignat, reporter și coordonator newsletter)

România Sălbatică (2021) - HBO Max România

Ne îndepărtăm de la planeta generală și ne ducem atenția mai aproape de granițele noastre. România Sălbatică ne poartă într-o călătorie în jurul biodiversității din România, o călătorie documentată pentru mai mult de un deceniu. De la păduri, la păsări și câteva specii pe cale de dispariție din România, documentarul ne amintește de cum funcționează lanțul trofic și ne aduce aproape de unele scene pe care nu am putea să le mărturisim în viața de zi cu zi. O las pe Anca să spună mai multe, cum recomandarea ei include tot ce trebuie să știi despre film.

Probabil cel mai important proiect despre fauna minunată și de cele mai multe ori nevăzută a României. O să vedeți cum comunică mai multe specii de păsări și animale de la mic la mare: cum se luptă pentru împerechere masculii, cum își fac adăposturi sau ce înseamnă „survival of the fittest”. Spun proiect și nu doar un documentar, pentru că realizatorii au fost 10 ani în teren pentru el, și pentru că la pachet cu imaginile video au fost de-a lungul anilor expoziții (și un album) foto, dezbateri despre sălbăticia țării cu copiii, dialoguri la pachet cu proiecția; plus aplicația România Sălbatică, ce te transformă într-o sugativă de informații despre specii din ecosistemele noastre. (Anca Iosif, editor)

Our Planet (2019) - YouTube/Netflix

Nu doar că acest serial a câștigat două premii Emmy, dar a și primit o dublă recomandare: una de la Claudia și una de la Oana. Our Planet este un serial-documentar ce ne arată vietățile în mediul lor natural, legăturile dintre specii, dar și impactul pe care omul îl are asupra lor. În cele opt episoade, serialul ne plimbă prin mări, păduri, deșerturi, pe lângă ghețari și ape dulci, în timp ce vocea lui Sir David Attenborough creează tensiune, uimire sau doar informează.

Cred că e “deschizător de ochi” cu privire la frumusețea și viața planetei noastre, pe lângă faptul că e liniștitor și terapeutic. Mai cred că e util pentru cei care cred ca oamenii sunt buricul pământului. Îi ajută să conștientizeze că nu suntem singuri pe Pământ, că nu totul se învârte în jurul nostru și că ar trebui să prețuim mai mult natura, animăluțele, Planeta. (Claudia Vulpe, parte din echipa social media)
Mi se pare un serial necesar de văzut pentru că uneori uităm de ce trebuie să protejăm mediul. Prinși în jungle urbane, uităm că există acea lume colorată, fascinantă, cu alte reguli decât ale noastre. Lumea plantelor și a viețuitoarelor de tot felul, asupra cărora noi avem un impact major. (Oana Racheleanu, reporter)

Fantastic Fungi (2019) - Netflix

În ultimul timp am fost extrem de fascinată de ciuperci, iar, natural, această fascinație m-a adus mai aproape de documentarul Fantastic Fungi. În 81 de minute, filmul te poartă într-o lecție scurtă, plină de experți și pasionați de regnul fungilor care îți explică de ce Planeta nu ar fi rezistat fără existența acestor organisme pline de viață. De la istoria rețelelor de micelii, până la diferența pe care fungi o pot avea în combaterea crizei ecologice și metode prin care ciupercile revoluționează și vin în ajutorul tratării unor alte probleme, documentarul reușește să-ți stârnească întrebări despre ce se află sub picioarele tale.

Ce zici, vrei să te așezi și să începi să te uiți la unul din acestea? Scrie-ne la salut@noua.info dacă te-ai uitat la vreunul, iar dacă da, cum ți s-a părut?

No items found.

Descoperă mai multe subiecte