Diana Chițu

10 activități de făcut cu copiii în Săptămâna Verde

Anul acesta, pentru prima dată, România celebrează natura și îi dedică o săptămână întreagă de activități educaționale și practice în programa școlară. Elevi și profesori, poate și părinți, vor învăța, se vor juca, vor acționa împreună pentru a face față schimbărilor climatice. Dacă ai nevoie de inspirație de activități pentru a petrece o Săptămână Verde de succes, iată câteva propuneri:

noutăți
ani

Ce este Săptămâna Verde:

Un maraton de 5 zile dedicat educației de mediu, avizat de Ministerul Educației. Copii de toate vârstele, învățători, profesori, dar și părinți sau bunici au șansa de a afla și de a descoperi informații noi despre natură, despre reciclare, despre colectarea separată a deșeurilor, despre risipa alimentară și cea de apă, despre cum poți să crești o mini-grădină în oraș, despre semințe sau cum să salvezi un animal rănit.

În România este prima ediție a acestui program, iar cadrele didactice sunt curioase să abordeze teme noi cu elevii. Programul „Săptămâna verde” se desfășoară în perioada 27 februarie — 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unității de învățământ.  Citește aici mai multe despre metodologie.

Cum te pregătești pentru Săptămâna Verde? – dacă ești cadru didactic

  • Să începi programul cu deschidere. Așteaptă-te sau incurajează părinții sau elevii să vină cu propuneri de idei. Schimbul de informații sau experiențe întotdeauna duce la ceva bun;
  • Fă o listă cu activități practice pe care ai vrea să le prezinți elevilor;
  • Prin joacă lucrurile se învață sau devin obișnuințe mult mai ușor;
  • Dacă e posibil, scoate copiii din spațiul școlii, petreceți timp în natură, în muzee, vizitați o fermă de legume sau de animale dacă e la îndemână;
  • Implică toții elevii din clasă în activități. Dă-le sarcini clare, responsabilizează-i, fă-i să simtă că fac parte dintr-o comunitate și că fiecare are nevoie să-și facă partea pentru binele comunității;
  • Vorbește despre experiențe și prezintă rezultatele atât în cadrul școlii, cât și în comunitatea ta. Poți deveni o sursă de inspirație pentru ceilalți.

 Cum te pregătești pentru Săptămâna Verde? – dacă ești părinte

  • Fii deschis la propunerile cadrele didactice. Dacă ai idei, propune și tu activități;
  • Vorbește cu copilul despre importanța protejării mediului înconjurător;
  • Dacă îți permite timpul, participă la activități. Dacă nu ești disponibil, dar totuși copilul a fost încântat să facă anumite activități, repetați-le împreună în timpul liber;
  • Vorbește despre experiențe și prezintă rezultatele în comunitatea ta. Poți deveni o sursă de inspirație pentru ceilalți.

5 activități de făcut in interior

Proiecții de filme despre mediu. O sursă bună bună de informare în legătură cu schimbările climatice, cu fauna și flora locală sau internațională este vizionarea de filme de profil. Platforme ca Youtube, Netflix sau Hbo pun la dispoziție  mulțime de filme de mediu pe înțelesul copiilor. Ai nevoie doar de un proiector, copiii sunt curioși din fire.

Exemplu practic: Pe platforma Festivalului de Mediu Pelicam, găsești mai multe recomandări de filme de mediu pentru copii.

Invită un ONG de mediu. Sau o persoană implicată în proiecte de mediu, să le prezinte copiiilor activitățile desfășurate în ONG. Copiii vor fi curioși să afle despre provocările și rezolvările. Mai mult de atât poate vor fi interesați să facă voluntariat în cadrul ONG-ului.

Exemplu practic: Administrația Parcul Natural Văcărești organizează activități pentru copii în Săptămâna Verde. De asemenea, SOR poate fi o sursă bună de informații.

Sursa foto: pagina de facebook Administrația Parcului Național Văcărești

Colectare separată în clasă. Vorbește-le copiilor despre tipurile de deșeuri pe care le producem, cât despre importanța colectării separate. E ca la rufele de spălat, albele merg la albe, coloratele la culori. Așa-i și cu gunoiul, hârtia merge la hartie, plasticul la plastic.

Exemplu practic: ia niște cutii din carton, notează pe ele tipul de deșeul și invită copiii ca pe întreaga săptămână să sincronizeze deșeul și coșul de gunoi.

Organizează ateliere de reciclat din hârtie. Lucrul manual a fost întotdeauna o activitate distractivă pentru copii, combin-o cu ceva util și ecologic. Puteți folosi ziare vechi, reviste, cutii de carton, suluri de la hârtia igienică pentru a crea obiecte decorative sau jucării sau ghivece pentru flori. Lista e lungă

Exemplu practic: din coperți de manuale sau cărți care nu mai pot fi folosite, poți face semne de carte. Aici mai multe idei pentru inspirație.

Clasă de gătit cu produse locale. Dacă aveți acces la cantina școlii, o clasă de gătit este un exemplu bun de apartență la comunitate, dar și un exemplu de apreciere pentru mâncare. Poți găti cu copii rețete simple, cu legume luate din piețele locale. Le poți povesti despre sursa legumelor, cum au fost crescut. Implică-i în tăierea legumelor și prepararea mâncărurilor.

Exemplu practic: puteți găti împreună pizza cu legume de sezon, copiii iubesc pizza.

Târg de economie circulară – Schimb de lucruri. Cel mai ”sustenabil” mod de a folosi un obiect este să-i dai o șansă nouă la viață. Târgul de economie circulară are ca scop reutilizarea obiectelor și crearea unei noi vieți pentru acestea, ceva care pentru un copil nu mai este util, pentru altul poate crea experiențe noi. În felul acesta copiii pot învăța mai multe despre valorificarea obiectelor și despre reutilizarea lor.

Exemplu practic: invită fiecare copil să aducă de acasă maxim 5 obiecte în stare bună de funcționare (pot fi jucării, rechizite, obiecte handmade), să negocieze cu ele pentru alte obiecte de care este interesat.

No items found.

5 activități de făcut afară

Plantați o mini-grădină în curtea școlii. Plantarea unui mini-grădini poate fi o activitate distractivă și educativă care îi poate învăța pe copii de unde provine hrana, cum să cultive și cum să îngrijească plantele. Puteți cultiva pătrunjel, salată verde, ceapă, morcovi, roșii, ardei. Copiii pot ajuta la sădirea, udarea și recoltarea legumelor.

Exemplu practic: puteți începe sădirea semințelor în ghivece, astfel încât fiecare copil să aibă „mini-grădina” lui. Plantele aromatice sunt cel mai simplu de plantat și întreținut.

Faceți o plimbare în natură. Chiar dacă locuiți la oraș, cu siguranță se află un parc sau o pădure în apropiere unde să faceți o plimbare de câteva ore împreună cu copiii. Plimbarea în natură este o modalitate excelentă de a-i ajuta pe copii să observe natura. Puteți observa primele flori ale primăverii, copacii care încep să înmugurească, primele păsări care ies din ”dezamorțeală.„

Exemplu practic: Puteți duce copiii într-o pădure din apropiere și puteți face o activitate de identificare a copacilor.

Vizită la o fermă de legume sau de animale. O vizită la o fermă de animale sau o grădină de legume va fi, cu certitudine, o experiență pentru copii și un moment bun să intre în contact cu animalele sau să identifice noi legume pe care nu le cunosc încă.

Exemplu practic: câteva idei de ferme de animale și grădini în apropiere de București: Ferma Animalelor, Ferma La Tzară, Gradina Vlahiia, Grădina Corbilor.

Sursa foto: Ferma Animalelor

Acțiuni de curățenie-de-primăvară. O alta activitate distractivă de făcut împreună cu copiii este cea de ecologizare a curții școlii, a unui parc sau a grădinii botanice. În acest fel copiii pot învăța mai multe despre responsabilizare, despre protejarea naturii, dar și despre implicare.

Exemplu practic: Grădina Botanică București sau Grupul de Inițiativă Civică București organizează la începutul primăverii campanii de ecologizare.

Creați un coș de compost. Compostarea este o modalitate ușoară și eficientă de a reduce deșeurile și de a crea un sol bogat în nutrienți pentru creșterea legumelor. Puteți crea un coș de compost în curtea școlii și puteți învăța copiii despre diferitele tipuri de materiale care pot fi compostate, cum ar fi resturi de fructe și legume, pâine și cojile de ouă.

Exemplu practic: Poți duce copiii într-o grădină comunitară din apropiere și îi poți învăța cum să composteze și să folosească compostul în grădină. Verifică Urban Cultor pentru mai multe detalii.

Sursa foto: pagina de facebook Urban Cultor

Ce urmează după Săptămâna Verde?

La ultima clasa, parte din program, vorbește sincer cu copii despre acțiunile desfășurate, despre informațiile noi pe care le-au primit. Întreabă-i cum s-au simțit să ia parte la activități, cum au reușit să gestioneze atribuțiile, ce le-a plăcut, ce nu le-a plăcut, cum vor aplica pe viitor lucrurile pe care le-au învățat.

De asemenea, dacă părerile sunt pozitive și există deschidere din parte copiilor sau părinților puteți repeta unele activități, în timpul liber. Eforturile micile, făcute constant, duc la schimbări.

Dacă ești un cadru didactic care are nevoie de inspirație pentru Săptămâna Verde, dă-ne un semn și încercăm să venim cu soluții pentru clasa ta. Dacă ești părinte și vrei o experiență bună pentru copilul tău, trimite mai departe acest articol în comunitatea ta.

Descoperă mai multe subiecte